Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim döneminde okullarda uygulanan güvenlik tedbirlerine ilişkin ayrıntıları açıkladı. Tekin, Türkiye genelindeki okulların fiziki durumları ve risk düzeyleri dikkate alınarak farklı güvenlik kategorilerine ayrıldığını, kamera sistemlerinden acil durum butonlarına kadar bir dizi önlemin okul bazında uygulandığını söyledi. Bakan ayrıca 23 binden fazla bahçe görevlisinin resmen göreve başladığını belirtti.
Her okul için aynı güvenlik modeli uygulanmıyor
Bakan Tekin'in 24 Eylül'deki açıklamasına göre okullar belli ölçeklere göre değerlendirilerek standart bir tedbir listesi oluşturuldu. Ancak okulun fiziki yapısı ve bulunduğu bölgedeki koşullar dikkate alınarak bazı kurumlarda ek önlemler devreye giriyor. Böylece güvenlik uygulamaları bütün okullarda tek tip değil, risk ve ihtiyaç değerlendirmesine göre kademeli biçimde uygulanıyor.
Tekin, en standart tedbirlerin uygulandığı okullarda bile emniyet ve İçişleri Bakanlığıyla iletişim noktalarının bulunduğunu ifade etti. Okul içi ve çevresindeki kamera sistemlerinin Kent Güvenliği Yönetim Sistemi ile entegre hâle getirildiğini, kamera altyapısının mümkün olduğunca kör nokta bırakmayacak şekilde planlandığını belirtti.
Kamera, turnike ve acil durum butonları gündemde
Bakanlığın açıkladığı tedbirler arasında bina içi ve çevresi kamera sistemleri, kameraların bağlı bulunduğu enerji altyapısı, turnikeler, bazı okullarda yüz tanıma sistemleri, görevliler için el dedektörleri ve acil durum butonları yer alıyor. Bu önlemlerin tamamı her okulda zorunlu değil; okulun bulunduğu kategoriye ve ihtiyaçlarına göre farklı kombinasyonlar uygulanıyor.
Fiziki güvenlik tedbirlerinin yanında okul randevu sistemi, cep telefonu kullanımının sınırlandırılması, okul forması uygulaması ve öğretmen önlüğü gibi düzenlemeler de Bakanlığın okul düzeni ve güvenlik yaklaşımının parçası olarak değerlendiriliyor. Öğrenci servislerinde ise takip sistemi kullanıldığı belirtildi.
23 binden fazla bahçe görevlisi başladı
Bakan Tekin, eğitim döneminde görevlendirilmesi planlanan 31 bin bahçe görevlisine ilişkin son durumu da paylaştı. İçişleri Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler doğrultusunda 23 binden fazla kişinin resmen göreve başladığını, diğer görevlilerin de gerekli prosedürler tamamlandıkça işbaşı yapacağını söyledi.
Bahçe görevlileri özellikle okul giriş çıkışlarında düzenin sağlanması, okul çevresindeki olağan dışı durumların fark edilmesi ve yöneticilerle güvenlik birimleri arasındaki iletişimin desteklenmesi açısından önem taşıyor. Bununla birlikte bu görevlilerin emniyet personelinin görevini üstlenmediği, okul yönetimi ve ilgili kamu birimleriyle koordinasyon içinde çalıştığı bir yapı hedefleniyor.
Risk haritaları ve sosyal medya vurgusu
Tekin, okullarda şiddet algısına ilişkin yıl boyunca araştırma yapıldığını ve alınan tedbirlerin bu veriler doğrultusunda şekillendirildiğini açıkladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile okulların bulunduğu bölgelerde risk haritaları hazırlandığını, bağımlılıkla mücadele çalışmalarının da bu çerçevede hızlandırıldığını belirtti.
Canlı yayında çocukların sosyal medya kullanımı da gündeme geldi. Bakan, ailelerin çocuklarının sosyal medya ve çevrim içi oyun platformlarındaki ilişkilerini takip etmesinin önemli olduğunu, kişisel veriler veya özel fotoğraflar üzerinden tehdit ve şantaj risklerinin oluşabileceğini söyledi. Velilerin gerektiğinde psikolog veya psikiyatrist desteğine başvurmasının önemine de dikkat çekti.
Okul güvenliği yalnız bina girişinden ibaret değil
Açıklamalar, Bakanlığın okul güvenliğini yalnız kapı kontrolü veya kamera sistemiyle sınırlamadığını gösteriyor. Fiziki güvenlik, servis takibi, dijital riskler, bağımlılıkla mücadele, aile sorumluluğu ve psikososyal destek aynı çerçevede değerlendiriliyor. Bu yaklaşımda okul yönetimi, öğretmenler, aileler, İçişleri Bakanlığı ve diğer kamu kurumları arasında koordinasyon öne çıkıyor.
Yeni eğitim döneminde güvenlik tedbirlerinin uygulama sonuçları, görevlendirmelerin tamamlanması ve risk haritalarına göre yapılan güncellemeler önümüzdeki aylarda yakından takip edilecek. Bakanlığın açıklamasına göre 31 bin kişilik bahçe görevlisi planının kalan kısmı da prosedürler tamamlandıkça sahaya yansıyacak.